Säilynkö mielessäsi silloinkin kun en näe sinua?

Sain kesälomani aikana muutaman viestin terapia-asiakkailtani. Joku tarvitsi kannustavia sanoja, joku tahtoi ilmaista jotakin itsestään, joku ehkä kokeilla onko suhteemme yhä olemassa pitkähköstä erossaolosta huolimatta. Sanon aina loman alkaessa, että yhteydessä saa viestitse olla tarpeen tullen  lomallakin. Joskus terapeutin loma osuu kohtaan, jossa terapeutin poisjääminen omasta arjesta voi tuntua turvattomuutena tai epäoikeudenmukaisuutenakin: kun tarvitsee toista eniten, voi olla vaikeaa luottaa suhteen jatkumiseen ja aitoon välittämiseen säännöllisten tapaamisten katkeamispisteessä. Kokemus voi olla jopa hylkäämisen kaltainen. Loma-ajoista onkin tärkeää  tiedottaa hyvissä ajoin, jotta niiden synnyttämät tunteet ja ajatukset voidaan ottaa yhdessä vastaan. Yksin vaikeiden tunteiden kanssa jääminen on liian tuttua liian monelle. Sellainen synnyttää yhtäältä hyvinvoinnille epäedullista pärjäämistä ja toisaalta läheisyyden sijaan etäisyyttä. 

Jokainen asiakkaaltani tullut viesti herätti minussa lämpimiä tunteita. Luin viestien sivulauseista niiden asiasisällön lisäksi sen kynnyksen, jonka viestien lähettäjät olivat kenties tunteneet ja ylittäneet. Olen itsekin ollut tilanteessa, jossa olen terapeuttini loma-aikaan pohtinut sydän tykyttäen voinko luottaa hänen sanoihinsa siitä, että voin olla lomallakin yhteydessä tarpeen niin vaatiessa. Huolenani on ollut olenko sietämätön ja liian hankala, jos otankin yhteyttä. Olen kaivannut terapeuttiani vähän kuin äitiä tai isää ja samalla harkinnut hyvinkin tarkkaan missä menee raja hyvinvointiani tukevan tarpeen ja impulsiivisen halun välillä. Olen pohtinut pääni puhki tulisiko minun olla niin reipas, että pärjään ahdistukseni kanssa, vai voinko sittenkin myöntää, että tarvitsen terapeuttini tukea ja kannattelua pitkän loman aikana. Tällaisena hetkenä jokin on pettänyt omassa arjen kannattelussa ja olen tarvinnut siihen terapeutiltani tukea, jossa minun ei ole tarvinnut pelätä toisen kuormittamista tai vaivaamista. Tällaisissa tilanteissa poikkeuksetta lyhyt viestinvaihto on riittänyt palauttamaan maton jalkojeni alle; olen saanut vakuutuksen epäluottamukseni keskelle siitä, että säilyn eronkin aikana toisen mielessä ja hänen tukensa on vankkumatonta. Kun rakennetaan turvallisia kiintymyssuhteita, tarvitaan sopiva määrä regressiota. 

Auttaminen on pyyteetöntä ja kestävää,  ja tarvitseminen mahdollista kannattelusuhteessa, jossa auttaja kantaa itsensä ja vastuunsa retkahtamatta kannattelijaksi oman jaksamisensa kustannuksella. Terapeutti on vastuussa loman aikana tapahtuvasta yhteydenpidosta ja sen säännöistä. 

Nyt olen  itse terapeuttina roolissa, jossa ymmärrän asiakkaitani ja ymmärrän terapeuttiani kun hän ilmaisi saatavilla olonsa myös loma-aikoina. Kun suhde perustuu luottamukseen, omat pelot voivat päästä tarkastelun piiriin ja todellisuus asettaa mielikuville oikeat mittasuhteet. Vastuuni kantavana ja rajani asettavana terapeuttina minun ei tarvitse pelätä, että en saisi viettääkään lomaa rauhassa. Eikä asiakkaideni pelätä, että he olisivat hankalia ihmisiä ilmaistaessaan minulle asiansa lomani aikana. Sanomattakin on selvää, että tilanteessa, jossa ihmisen psyyke ei kestä ilman säännöllistä terapeuttista tukea, hänelle osoitetaan toinen terapeutti oman terapeutin loma-ajaksi. Kukaan ei ole korvaamaton ja ilman happinaamaria omilla kasvoilla auttaminen voi jäädä hyvinkin liian lyhyeksi.  

Ottaa sitten yhteyttä terapeuttiin sovittujen sääntöjen mukaan loma-aikana tai ei, moni miettii loman aikana terapiaa, sen mielekkyyttä, hyödyllisyyttä ja  vaikutuksia. Monet lomien jälkeiset keskustelut ovat paljasteneet ajatuksia siitä ajatteleeko terapeutti asiakkaitaan oman elämänsä äärellä ylipäätään. Niin tärkeää on terapiasuhteessa(kin) syntyvä luottamus siihen, että voi säilyä toisen mielessä silloinkin kun ei ole kasvotusten. Se että säilyy toisen mielessä, on kantava ajatus olemassaolon ja merkityksellisyyden kokemukselle. 

Tänään ajattelen hellin ajatuksin ihan jokaista asiakastani siivotessani vastaanottohuoneeni valmiiksi huomista työn aloittamista varten. Silloin saan istahtaa aitiopaikalleni täysin sydämin ja avoimella mielellä. Kertoa, että kyllä, olet kulkenut ja ainakin käynyt mielessäni lomallanikin. Minulle ei ole yhdentekevää miten voit ja mitä sinulla on tällä hetkellä käsillä omassa elämässäsi. On todella mielekästä saada kulkea rinnallasi. Kiitos kun luotat minuun. 

© Lupa Olla, 2021. Webdesign MI Suunnittelu.