
Terapeutti ei tunne asiakkaansa läheisiä
Terapiassa tutustutaan aina asiakkaan mielen sisältöön – silloinkin, kun keskustelun aiheena ovat esimerkiksi läheiset ihmissuhteet. Milloinkaan terapeutin näkökulmasta ei voi ajatella tietävänsä millaisia ihmisiä asiakkaan lähipiirissä on, vaan terapiassa pyritään ymmärtämään nimenomaan asiakkaan kokemuksia ihmissuhteissaan.
Tämä on tärkeää sanoittaa, sillä niin asiakas itse kuin tämän lähipiirikin voivat luonnollisesti pohtia millaisena terapeutti mahtaa kutakin ihmistä pitää tai millaisessa valossa heidät nähdä. Terapia ei ole asiakkaan läheisten läpivalaisua, vaan sen ymmärtämään pyrkimistä, mitä asiakas missäkin ihmissuhteessaan kokee ja miksi.
Toisinaan on voitava tutkia mahdollisimman vapaasti niitä rakkaimpiakin ihmissuhteita, jotta voi oppia ymmärtämään ja tuntemaan paremmin itseään. Ja silloin tutkitaan nimenomaan ihmisen omia kokemuksia toisista, tai toisten hänessä herättämiä tunteita, eikä näitä toisia, jotka eivät ole edes paikalla.
Huoli on toki ymmärrettävää ja toivoakseni tieto tässä tapauksessa voi sitä myös lievittää. Terapia on turvallinen ihmissuhde, jossa voi tulla itselleen niin näkyväksi, että voi olla olemassa itsenään myös terapian ulkopuolella. Se jos mikä palvelee ihan kaikkia ihmissuhteita, mutta etenkin niitä kaikkein rakkaimpia.